Java Language BigDecimal Mathematical operations with BigDecimal


Example

This example shows how to perform basic mathematical operations using BigDecimals.

1.Addition

BigDecimal a = new BigDecimal("5");
BigDecimal b = new BigDecimal("7");

//Equivalent to result = a + b
BigDecimal result = a.add(b);
System.out.println(result);

Result : 12

2.Subtraction

BigDecimal a = new BigDecimal("5");
BigDecimal b = new BigDecimal("7");

//Equivalent to result = a - b
BigDecimal result = a.subtract(b);
System.out.println(result);

Result : -2

3.Multiplication

When multiplying two BigDecimals the result is going to have scale equal to the sum of the scales of operands.

BigDecimal a = new BigDecimal("5.11");
BigDecimal b = new BigDecimal("7.221");

//Equivalent to result = a * b
BigDecimal result = a.multiply(b);
System.out.println(result);

Result : 36.89931

To change the scale of the result use the overloaded multiply method which allows passing MathContext - an object describing the rules for operators, in particular the precision and rounding mode of the result. For more information about available rounding modes please refer to the Oracle Documentation.

BigDecimal a = new BigDecimal("5.11");
BigDecimal b = new BigDecimal("7.221");

MathContext returnRules = new MathContext(4, RoundingMode.HALF_DOWN);

//Equivalent to result = a * b
BigDecimal result = a.multiply(b, returnRules);
System.out.println(result);

Result : 36.90

4.Division

Division is a bit more complicated than the other arithmetic operations, for instance consider the below example:

BigDecimal a = new BigDecimal("5");
BigDecimal b = new BigDecimal("7");

BigDecimal result = a.divide(b);
System.out.println(result);

We would expect this to give something similar to : 0.7142857142857143, but we would get:

Result: java.lang.ArithmeticException: Non-terminating decimal expansion; no exact representable decimal result.

This would work perfectly well when the result would be a terminating decimal say if I wanted to divide 5 by 2, but for those numbers which upon dividing would give a non terminating result we would get an ArithmeticException. In the real world scenario, one cannot predict the values that would be encountered during the division, so we need to specify the Scale and the Rounding Mode for BigDecimal division. For more information on the Scale and Rounding Mode, refer the Oracle Documentation.

For example, I could do:

BigDecimal a = new BigDecimal("5");
BigDecimal b = new BigDecimal("7");

//Equivalent to result = a / b (Upto 10 Decimal places and Round HALF_UP)
BigDecimal result = a.divide(b,10,RoundingMode.HALF_UP);
System.out.println(result);

Result : 0.7142857143

5.Remainder or Modulus

BigDecimal a = new BigDecimal("5");
BigDecimal b = new BigDecimal("7");

//Equivalent to result = a % b
BigDecimal result = a.remainder(b);
System.out.println(result);

Result : 5

6.Power

BigDecimal a = new BigDecimal("5");

//Equivalent to result = a^10    
BigDecimal result = a.pow(10);
System.out.println(result);

Result : 9765625

7.Max

BigDecimal a = new BigDecimal("5");
BigDecimal b = new BigDecimal("7");

//Equivalent to result = MAX(a,b) 
BigDecimal result = a.max(b);
System.out.println(result);

Result : 7

8.Min

BigDecimal a = new BigDecimal("5");
BigDecimal b = new BigDecimal("7");

//Equivalent to result = MIN(a,b) 
BigDecimal result = a.min(b);
System.out.println(result);

Result : 5

9.Move Point To Left

BigDecimal a = new BigDecimal("5234.49843776");

//Moves the decimal point to 2 places left of current position
BigDecimal result = a.movePointLeft(2);
System.out.println(result);

Result : 52.3449843776

10.Move Point To Right

BigDecimal a = new BigDecimal("5234.49843776");

//Moves the decimal point to 3 places right of current position
BigDecimal result = a.movePointRight(3);
System.out.println(result);

Result : 5234498.43776

There are many more options and combination of parameters for the above mentioned examples (For instance, there are 6 variations of the divide method), this set is a non-exhaustive list and covers a few basic examples.